Soorten beugels

Beugels zijn al heel lang de aangewezen hulpmiddelen om tanden en kiezen in de juiste positie te draaien, kantelen of te verplaatsen in het kaakbot om op die manier een mooi recht gebit te krijgen.

De orthodontist maakt eerst een gipsmodel en röntgenfoto’s van uw gebit om te bekijken wat er gedaan kan worden en wat de juiste beugel is voor uw individuele situatie. Een beugel wordt aangemeten aan de hand van de huidige staat van het gebit, de technische mogelijkheden, het evenwicht tussen gebit, tong, wangen, lippen en kaken en de wensen van uzelf. Normalerwijze kan er in zes tot twaalf maanden een flinke vooruitgang geboekt worden.

Beugels zijn er in verschillende uitvoeringen:
– De vaste beugel is geschikt om afzonderlijke tanden of kiezen te verplaatsen.
– Een plaatbeugel is geschikt om individuele tanden of kiezen te kantelen.
– Met een buitenbeugel of activator rem je de groei van de bovenkaak zodat de ‘overbeet’ ten opzichte van de onderkaak kleiner wordt.
– Een retentiebeugel is bedoeld om de tanden in de stand te houden waarin ze zijn gekomen door behandeling met een van de andere soorten beugels.

Sommige beugels kunt je uitnemen terwijl bijvoorbeeld een vaste beugel – de naam zegt het al – gedurende de hele behandelperiode vast in je mond zit. Welke beugel je ook heeft, je zult extra aandacht moeten besteden om uw gebit en de beugel schoon te houden. In de beugel kunnen etensresten blijven zitten die het gebit aantasten. Goed poetsen is dus heel belangrijk.

De volgende beugels zijn er:

Meer weten over het verschil tussen een uitneembare of vaste beugel? Neem gerust contact met ons op.